اين جزيره از شمال به شهر بندرعباس، مرکز بخش خمير و قسمتى از شهرستان بندر لنگه، از شمال‌ شرقى به جزيره‌ ى هرمز، از شرق به جزيره‌ى لارک، از جنوب به جزيره‌ ى هنگام و از جنوب غربى به جزاير تنب بزرگ و کوچک و ابوموسى محدود مى‌ گردد. فاصله جزيره‌ ى قشم ( از بندر قشم ) تا بندرعباس 8/10 مايل ( 20 کيلومتر )، تا بندر هرمز 72/9 مايل ( 18 کيلومتر )، جزيره لارک ( تا مرکز دهستان لارک ) 85/4 مايل ( 9 کيلومتر )، تا جزيره ابوموسى 01/88 مايل ( 163 کيلومتر ) و جزيره تنب بزرگ 55/61 مايل ( 114 کيلومتر ) است.

     

    نزديک‌ ترين بندر در ساحل اصلى کشور به جزيره‌ ى قشم، بندرعباس است که فاصله آن تا محل سر بندر قشم 8/10 مايل دريايى ( 20 کيلومتر ) است. نزديک‌ ترين فاصله اين جزيره به ساحل اصلى کشور، در دماغه‌ ى شمالى جزيره، در محل بندر لافت ( در جزيره‌ ى قشم ) تا آبادى پل، مرکز دهستان خمير ( در ساحل اصلى کشور ) که فاصله آن در حدود يک مايل دريايى ( 1800 متر ) بوده و در آينده محل احداث پل خليج فارس خواهد بود. جزيره‌ ى قشم در شمال داراى دماغه‌ هاى قشم، لافت و باسعيدو و در جنوب دماغه ديرستان است.

    مساحت جزیره

    مساحت جزيره 1491 کيلومتر مربع، حدود 5/2 برابر دومين جزيره بزرگ خليج فارس يعنى بحرين است.

    طول جزيره از بندر قشم، تا بندر باسعيدو در انتهاى جزيره را در منابع مختلف بين 100 تا 130 کيلومتر تخمين زده‌ اند و بيشتر روى طول 115 و 120 کيلومتر تکيه شده است. در گزارش توجيهى اجراى قانون تعاريف، طول سراسرى جزيره‌ ى قشم را 120 کيلومتر ذکر کرده‌ اند. عرض جزيره، در نقاط مختلف متفاوت بوده و به‌ طور متوسط داراى سه عرض: کم ( بين طبل و سلخ )، زياد ( بين لافت کهنه و شيب دراز ) و متوسط ( در منطقه اسکان ) است.

     

    با اين وجود، عرض متوسط جزيره قشم را 11 کيلومتر مى‌توان محسوب داشت.

     

    قسمت وسيعى از کرانه‌ هاى شمالى جزيره با جنگل دريايى حرا، که افزون بر 150 کيلومترمربع است، پوشيده شده است. به اين ترتيب، جزيره قشم نه تنها بزرگ‌ ترين جزيره خليج فارس شمرده مى‌شود بلکه با وسعتى افزون بر 1500 کيلومترمربع، از 23 کشور بزرگ‌ تر است و از جمله: 5/2 برابر بحرين، 5/2 برابر سنگاپور، 5/2 برابر سان‌ مارينو، 5/1 برابر هنگ‌ کنگ، 5 برابر مالديو و 70 برابر ماکائو است.

    گنبد نمکی نمکدان

    کوه نمکى ـ کوه نمکدان ـ در قسمت جنوب غربى جزيره، ويژگى عمده مجموعه کوهستانى غربى را تشکيل مى‌دهد. اين کوه که به شکل مخروط است تا ارتفاع 397 متر ( قله کوه نمکدان ) مى‌ رسد. ساختار نمکى اين کوه از انباشته شدن صخره‌ هاى آذرين با رسوبات تشکيل شده است. کوه گنبد نمکى، با بقاياى معادن نمک باستانى و چشمه‌ هاى آب شور، به خودى خود يک ” اثر تاريخى طبيعى ديدني “ با امکانات آموزشى و تفريحى را به وجود آورده است.

     

    گزارشى از گنبد نمکى نمکدان ( قشم )

     

    جزيره قشم از طريق تنگه کلارنس Clarence يا خور خوران از سواحل ايرانى جدا شده است. مرتفع‌ ترين منطقه جزيره قشم، کيش کوه با ارتفاع 397 متر از کوه نمک تشکيل شده است که به کوه نمکدان نيز معروف است.

     

    مشخصات زمين‌ شناختى خليج فارس و جزيره قشم:

     

    خليج فارس دريايى حاشيه‌اى ( Marginal ) است که توسط تنگه هرمز با اقيانوس هند ارتباط مى‌يابد. از نظر زمين‌ شناسى ساختمانى، خليج فارس يک چاله تکتونيکى است که به اواخر پليوسن تا پليستوسن تشکيل شده و در نتيجه تداخل چين‌ خوردگى‌ هاى زاگرس و چين‌خوردگى‌هاى عربى شکل امروزى را پيدا کرده است. اغلب جزاير و تپه ماهورهاى زيردريايى نيز در اثر بالا آمدن گنبدهاى نمکى تشکيل شده‌اند ( مؤمنى، 1375 ).

     

    بررسى وضعيت زمين‌شناسى ساختمانى و جنس زمين‌ هاى تشکيل‌ دهنده جزيره قشم نشان مى‌دهد اين جزيره تاقديس عظيمى است که محور آن منطبق بر محور طولى جزيره مى‌ باشد و به آخرين حرکات چين‌ خوردگى زاگرس مربوط است. در داخل جزيره چين‌ خوردگى‌هاى درهمى وجود دارد که حاکى از حرکات تکتونيکى جوان‌ تر است. عملکرد گسل‌ هاى فعال با امتداد شمالى ـ جنوبى بالا آمدن تدريجى گنبد نمکى نمکدان و حضور پادگانه‌هاى دريايى مؤيد اين نظر است ( واشقانى، 1377 )

    • منطقه آزاد قشم - شهرک صنعتی فجر - شرکت صداقت قشم
    • 09173630710-07635344009-07635344008
    Designed by NIKAN

    Please publish modules in offcanvas position.